Toelichting zorgverzekering

In 2006 werd de basisverzekering ingevoerd. Als we de zorgkosten van toen vergelijken met die van nu, blijkt dat u een stuk duurder uit bent.

In 2008 werd het eigen risico ingevoerd ( toen nog €155,-), wat de basisverzekering fors duurder maakte. Volgend jaar staat het eigen risico op € 385,-.

Basisverzekering De basisverzekering is wettelijk verplicht vanaf 18 jaar. De basisverzekering is een verplichte verzekering. Alle zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren.
Naturapolis Een zorgverzekeringvorm van het basispakket waarbij u voor alle dekkingen te maken heeft met gecontracteerde zorg. Een zorgverzekering die uitgaat van gecontracteerde zorg houdt in dat de verzekerde de geneeskundige zorg die hij/zij nodig heeft in principe moet afnemen van een zorgverlener die door zijn /haar zorgverzekeraar is gecontacteerd.
Restitutiepolis Een zorgverzekering zonder gecontracteerde zorgverleners is een zorgverzekering op grond waarvan de verzekerde voor zijn/haar geneeskundige zorg in principe naar alle zorgverleners mag.
Eigen risico Met een eigen risico komen bepaalde zorgkosten voor uw eigen rekening. U dient eerst deze kosten te voldoen voordat u voor ( aanvullende ) vergoeding in aanmerking komt. Er zijn twee soorten eigen risico. Een verplicht eigen risico en eem vrijwillig eigen risico.

Het verplicht eigen risico is door de overheid bepaald en is bij alle verzekeraars gelijk. Er zijn verzekeraars die een lage premie aanbieden op basis van een hoog vrijwillig eigen risico. Hiermee wordt de indruk gewekt dat uw zorgkosten dalen. Indien u voor onverwachte zorgkosten komt te staan, pakt dit echter niet altijd voordelig uit.
Verplicht eigen risico Iedereen vanaf 18 jaar heeft een verplicht eigen risico voor de Basisverzekering. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,-
Vrijwillig eigen risico U kunt uw eigen risico vrijwilliger verhogen tot € 885,-
Wanneer u kiest voor eenverhoging van uw eigen risico, ontvangt u extra korting op uw premie.

 

Delen

Iedereen kan korting krijgen, ook u!

  Korting Basis Korting Aanvullend Premie naturapolis (incl. korting, gebaseerd op € 385,- verplicht eigen risico) Premie restitutiepolis (incl. korting, gebaseerd op € 385,- verplicht eigen risico)
n.v.t. n.v.t. 122,- 125,-
8% 20% n.v.t. 118,31
8% 6% n.v.t. 116,30
3% 7% n.v.t. 129,71
n.v.t. n.v.t. n.v.t. 119,25
6% 10% 113,69 119,33
×